Minnesskrift till 100-årsjubileet, förord

FÖRORD

”Tack för att ni älskar Gagnef” skrev Ottilia Adelborg ofta i brev till sina vänner, särskilt till de tre vännerna Anna och Lotten Falk samt Clara Wahlström, som tillsammans med henne tog initiativ till och skapade Gagnefs Minnesstuga och dess samlingar. De värderade Gagnef och Gagnefs kultur högt och de bosatte sig alla för resten av livet i sitt älskade Gagnef. Trots det är de okända för många i trakten.

Denna minnesskrift beskriver de kvinnor som tog det ovanliga initiativet att skapa Dalarnas första offentligt ägda hembygdsgård och som för hundra år sedan överlämnade den till Gagnefs kommun och församling. I gåvobrevet krävde de som motprestation att minst två kvinnor ska ta plats i Minnesstugans styrelse. Men så var de också ovanliga själva, vilket vi hoppas framgår av glimtarna om de sju kvinnornas liv från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet.

Under de gångna hundra åren har de följts av många som liksom de älskat Gagnef och som bidragit med sitt engagemang, sin tid och sina kunskaper för att inte bara förvalta utan också öka Minnesstugans samlingar, ingen nämnd och ingen glömd.
Gåvan från 1909 har blivit en del av Gagnefs vardagsliv, en uthållig gåva som glatt och kommer att glädja många generationer.

Minnesstugan är inget turistiskt mål, utan till för att Gagnefs folk ska minnas sin ”forntid” som Ottilia har uttryckt det. Gagnefsborna har under de hundra åren visat sin uppskattning genom att ge gåvor och på alla sätt stödja Minnesstugans verksamhet. Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga tackar för alla bidrag under de första hundra åren liksom för bidragen till denna minnesskrift.

Gagnef i augusti 2009

Lena Nordesjö
Ordf. i Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga

Annonser