Vad är detta? Nr. 8

En till synes dum fråga.
Naturligtvis är det en brandspruta, men vi undrar vem som har tillverkat den.
Modellen heter VICTORIASPRUTAN No. 1.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De andra två sprutorna vi har sattes ihop av Henrikssons Sprutfabrik och Mekaniska Verkstad i Stockholm, och är av modellerna ALFASPRUTAN (patent No. 65) och ALFA-EXPRESS-SPRUTAN (patent No. 66).OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om Gagnefs Minnesstuga

Minnesstugan skänktes 1909 till Gagnefs församling av Ottilia Adelborg och hennes tre väninnor. Den består idag av en hembygdsgård, två museer och uppskattningsvis över 7.000 kulturföremål. Hembygdsgården kallas i vardagligt tal "Minnesstugan" och består av 22 byggnader på Solsheden i Gagnef. Ottilia Adelborgmuseet innehåller utställningar av Gagnefs sockendräkt i helg och söcken, knypplade spetsar samt Ottilias konst och levnad. Skolmuseet i Djurmo är inrymt i en småskola från 1865, är inredd med skolsal och lärarbostad i tidstypisk stil från nedläggningen 1942.
Det här inlägget postades i Gagnef. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad är detta? Nr. 8

  1. Björn Cedergren skriver:

    Pytsspruta är den benämning som jag känner till.

    Pytsspruta, se Brandväsen, sp. rooo. — Enl. de kommunala brandordningarna är ägare av bebyggd fastighet skyldig att anskaffa och underhålla, om brandförsäkringsvärdet icke överstiger 25,000 kr (i landskommun 15,000 kr), 1p. cl. handpump med fotplatta. För högre brandsäkringsvärden upp till 50,000 kr skall det finnas 2p., men i dessa fastigheter kan en av sprutorna utbytas mot kemisk eldsläckningsapparat av godkänd typ. Hotellstadgan föreskriver för hotell och pensionat, alt i varje våning skall finnas minst1p., placerad invid utrymnings väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s