Tillfälligheter

Vid inventering i museer händer det ibland att man upptäcker samband mellan föremål, handlingar och personer som inte alltid är så självklara. Så ock denna gång.

I arkivet återfanns i veckan ett brev med en dikt som Ottilia Adelborg skrev till Emma Zorn inför julen 1935. Hon hade då mindre än tre månader kvar i livet.

1935-12-2x-brev-med-dikt-till-emma-zornI brevet omtalades en akvarell hon skänkte Emma, och dikten handlade om flickan som satt modell. Vi letade förstås upp bilden ifråga, konstaterade att modellen hette Liss Kersti och var 6 år 1910 – då konstverket skapades.

1910-11-10-liss-kerstiNu var det rena turen att vi hade ett fotografi av akvarellen. Den finns nämligen i Zornmuseets arkiv, och skulle aldrig ha setts av oss gagnsingar om vi inte bjudits på en titt för drygt tre år sedan.

Om Gagnefs Minnesstuga

Minnesstugan skänktes 1909 till Gagnefs församling av Ottilia Adelborg och hennes tre väninnor. Den består idag av en hembygdsgård, två museer och uppskattningsvis över 7.000 kulturföremål. Hembygdsgården kallas i vardagligt tal "Minnesstugan" och består av 22 byggnader på Solsheden i Gagnef. Ottilia Adelborgmuseet innehåller utställningar av Gagnefs sockendräkt i helg och söcken, knypplade spetsar samt Ottilias konst och levnad. Skolmuseet i Djurmo är inrymt i en småskola från 1865, är inredd med skolsal och lärarbostad i tidstypisk stil från nedläggningen 1942.
Det här inlägget postades i Gagnef. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s