Hilma af Klint i Gagnef!

Ellen Jolin, Hilma af Klint,
Ottilia Adelborg,
Hildegard Thorell och Fanny Brate

 

Konstnärsvännerna

Akademin för de fria konsterna tog från 1860 emot kvinnor i en särskild avdelning. Antalet platser var få, 3-4 kvinnor togs in varje år. De flesta som antogs hade en förberedande utbildning på Slöjdskolan/Tekniska skolan i någon av konstarterna.

Den första av konstnärsvännerna som kom in på Akademin var Hildegard Thorell 1876. Hon var då redan gift och var en på den tiden högst ovanlig elev i en högre utbildning. Ellen Jolin antogs 1877, Ottilia Adelborg 1878, Fanny Brate 1879 och Hilma af Klint 1882. Studietiden varierade från fyra till sju år.

Trots ganska stor skillnad i ålder, olika familjeförhållanden (Hildegard Thorell och Fanny Brate var gifta) och olika bakgrund så kom de fem kvinnorna att ingå en livslång vänskap. De målade tillsammans på olika platser både inom landet och utomlands. Ellen Jolin och Ottilia var t.ex. tillsammans på en stipendieresa till London 1894.

Dalarna var ett av de resmål som flera i gruppen hade. När Hildegard Thorell målade i Gagnef 1902 bjöd hon dit Ottilia Adelborg på en veckas vistelse. Besöket resulterade för Ottilias del i permanent bosättning här fram till hennes död 1936.

I hennes dagbok kan man läsa om de återkommande besöken som konstnärsvännerna gjorde i Gagnef, en och en eller flera tillsammans. De många gästerna både inspirerade Ottilia, men hindrade henne också enligt dagboken ibland att genomföra det hon hade tänkt sig.

De verk som visas på utställningen har alla Gagnef som motiv. Konstnärerna valde ibland samma motiv, särskilt när Ottilia hade engagerat en modell att stå för dem. Det var inte lätt för kvinnor inom konstvärlden att få sina alster utställda.

En utställning de själva tog initiativ till var i Konstföreningens lokaler 1901 och en annan höll Föreningen Svenska Konstnärinnor  på Konstakademin 1911.

Med årets utställning på Ottilia Adelborgmuseet är det alltså Tredje gången gillt! för vännerna.


Arrangörer

Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga

www: gagnefsminnesstuga.wordpress.com
e-post: gagnefsminnesstuga@gmail.com

Ottilia Adelborgs vänförening

www: http://www.hembygd.se/ottilia-adelborg
e-post: hspannar@gmail.com

Utställningslokal

OTTILIA ADELBORGMUSEET
Kyrkbyvägen 36, Gagnef
Dalarna

Annonser

Om Gagnefs Minnesstuga

Minnesstugan skänktes 1909 till Gagnefs församling av Ottilia Adelborg och hennes tre väninnor. Den består idag av en hembygdsgård, två museer och uppskattningsvis över 7.000 kulturföremål. Hembygdsgården kallas i vardagligt tal "Minnesstugan" och består av 22 byggnader på Solsheden i Gagnef. Ottilia Adelborgmuseet innehåller utställningar av Gagnefs sockendräkt i helg och söcken, knypplade spetsar samt Ottilias konst och levnad. Skolmuseet i Djurmo är inrymt i en småskola från 1865, är inredd med skolsal och lärarbostad i tidstypisk stil från nedläggningen 1942.
Det här inlägget postades i Gagnef. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s