Vi behöver bli fler

Är du intresserad av den rika kulturtradition som finns i Gagnef? Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga har sedan 100 år förvarat och tagit hand om det som var folks vardag i bondesamhällets Gagnef, bland annat byggnader, jordbruksredskap, redskap för olika hantverk (skomakeri, träarbete, linberedning etc), möbler, textilier och kläder. Sedan några år arbetar vi kontinuerligt för att digitalisera våra samlingar i museidatabasen Sofie. Vi ser som en av våra viktigaste uppgifter att kunna visa vårt kulturarv.

Vi arbetar i grupper med olika ansvarsområden. Kan du bidra med din tid, din kunskap eller dina armar hör av dig till den ansvarige för respektive grupp.

Arbetsgrupper som behöver fler deltagare är:

  • Byggnadsvård: Lars Lindblom, tel 621 87
  • Dräkt och textil: Ann-Christin Fjärsman, tel 103 03
  • Guidning: Lena Nordesjö, tel 613 66/070-356 74 09
  • Arkiv och dokumentation: Ingrid Neil, tel 615 73
  • Jordbruksredskap: Lena Nordesjö

Är du intresserad av att visa Minnesstugans samlingar?

Av dig krävs intresse, deltagande i nedanstående utbildning och att du avsätter tid för minst en visning under sommarperioden. Minnesstugan hålls öppen onsdag, lördag och söndag kl 13-16 från midsommar till och med första helgen i augusti

Torsdag 30 maj kl 18.30- 21.00 samlas vi vid Minnesstugan för en kurs i guidning av Minnesstugans byggnader och samlingar. Ett guidningsmaterial delas ut.

Adoptera ett hus

Vill du hjälpa till att vårda en av de 25 byggnader som tillhör Gagnefs Minnesstuga?
Åtagandet som gäller 1 år (kalenderåret 2013) innebär att: 

  • några gånger under växtsäsongen klippa gräs och annan växtlighet runtom på ett avstånd av ca 1 m från byggnaden. Detta för att förhindra att fukt tränger in i timret.
  • besiktiga byggnaden utvändigt vid några tillfällen under året. Upptäcker du några problem kontakta ansvarig för byggnadsvården.
  • du blir inbjuden till arbetsdagar vid Minnesstugan (frivilligt deltagande)

I gengäld ger vi dig material om byggnadens historia och härliga upplevelser i den kulturella och natursköna miljön vid Minnesstugan

Vill du adoptera ett hus?
Kontakta Lena Nordesjö tel. 070-356 40 09 eller Lars Lindblom tel. 621 87.

Annonser

Om Gagnefs Minnesstuga

Minnesstugan skänktes 1909 till Gagnefs församling av Ottilia Adelborg och hennes tre väninnor. Den består idag av en hembygdsgård, två museer och uppskattningsvis över 7.000 kulturföremål. Hembygdsgården kallas i vardagligt tal "Minnesstugan" och består av 22 byggnader på Solsheden i Gagnef. Ottilia Adelborgmuseet innehåller utställningar av Gagnefs sockendräkt i helg och söcken, knypplade spetsar samt Ottilias konst och levnad. Skolmuseet i Djurmo är inrymt i en småskola från 1865, är inredd med skolsal och lärarbostad i tidstypisk stil från nedläggningen 1942.
Det här inlägget postades i Gagnef. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s